search

Kako da adresa radio stream-a bude uvek ista?

Tekst je namenjen svim radio emiterima koji imaju česte promene IP adrese stream servera. Zamisao teksta je da olakša posao Vama kao radio emiterima, ali i nama koji imamo portale i mobilne aplikacije, koji emituju Vaše radio stream-ove.

Da bi ste imali uvek istu adresu radio stream-a neophodno je da imate svoj web sajt. Nije moguće redirektovati sa bilo kog protokola na bilo koji. Pojedine redirekcije između protokola rade u web browser-u, ali ne rade u mobilnim aplikacijama.

Moguće i 100% sigurne opcije su:

  1. sajt na https protokolu -> stream server na https protokolu
  2. sajt na http protokolu -> stream server na http protokolu

Nije moguće, moguće parcijalno i nesigurno:

  1. sajt na https protokolu -> stream server na http protokolu
  2. sajt na http protokolu -> stream server na https protokolu

Preporučujemo da što pre prebacite Vaš web sajt i radio stream na https protokol, razloge smo smo naveli zasebnom tekstu: Vaš radio stream i http protokol.

Kao primer smo napravili za Radio S Folk stream:
Ovo je sadržaj fajla radio.php

<?php
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: https://sradio-folk.ipradio.rs:9016/;");
exit();
?>

Ako se promeni IP adresa, domen, ili port stream servera (mislim na ovo https://sradio-folk.ipradio.rs:9016/;) dovoljno je da u liniji

header("Location: https://sradio-folk.ipradio.rs:9016/;");

podebljani deo, https://sradio-folk.ipradio.rs:9016/; promenimo sa novim podacima stream servera (ip i port) i radio stanica nastavlja da radi na svom linku koji je imala i ranije, bez obzira na promenu IP adrese, domena, ili porta stream servera.

Dovoljno je da iskopirate sadržaj u fajl radio.php koji smo naveli iznad i postavite ga na svoj web sajt, naravno unutar fajla promenite stream adresu Radio S Folk-a i postavite adresu svog stream servera. Iskopirajte putanju do radio.php i dodajte je na portale kao svoj radio stream. Od tog trenutka upravljate sami svojim radio stream-om. Kada promenite IP i port kao sto smo već opisali, na svim portalima i mobilnim aplikacijama će se odraziti promena istog trenutka, umesto da čekate danima, na nekim portalima i nedeljama na promenu stream adrese.

Ovako olakšavate sebi posao, zato što ne morate iznova da dodajete promenjenu adresu na različitim portalima, uključujući i naš portal, zatim čekate da neko proveri i zameni link na svakom portalu, pa da se onda taj novi link zameni u svim mobilnim aplikacijama. Pored toga što ste svima olakšali posao, ujedno i ne gubite slušaoce usled čekanja na izmene na različitim portalima i mobilnim aplikacijama.

 

Objavljeno: 08.04.2020.
Poslednja izmena: 01.01.2023.